fbpx
SPRÅK
MENY

Översättning till estniska

Trots att det estniska språket endast talas som modersmål av 1,1 miljoner människor och esterna rankas mycket högt när det gäller kunskaper i engelska, finns det många goda skäl att ha din engelskspråkiga text översatt till estniska.

översättning till estniska

Översättning till estniska - varför?

För det första är Estland en långt utvecklad ekonomi, som är bland de snabbast växande i den Europeiska unionen. Då vår översättning engelska-estniska är en mycket prisvärd tjänst, är översättning till estniska av marknadsföringsmaterial, produktinformation, mjukvara eller mobila appar en smart investering, som kommer att gynna dig i många år framöver. Våra översättare och redaktörer är skickliga yrkesmän, med estniska som modersmål, som kommer att se till att dina texter är perfekt anpassade till komplexiteten på den lokala marknaden.

Varför översätta till estniska?

För det andra, medan engelskans position som ett globalt lingua franca är obestridlig, visar undersökningar att människor fortfarande är mer benägna att göra inköp online på webbplatser som är helt eller delvis på deras modersmål. Vårt språkserviceteam har lång erfarenhet av översättning av webbplatser och är helt insatt i de senaste SEO metoderna, för att hjälpa dig att ta ditt företag till nästa nivå. Vi erbjuder även SEO-redigering och copywriting på estniska.

Vilken typ av översättning till estniska behöver du?

Kanske dina översättningar helt enkelt krävs enligt lag. Detta är ofta fallet med användarmanualer, säkerhetsinstruktioner och produktsäkerhetsdatablad, till exempel. Vi har stor erfarenhet av vart och ett av dessa områden, och våra översättare och redaktörer är väl rustade för att hantera både generella och tekniska samt specialiserade texter. Hos oss kan du vara säker på att din översättning till estniska är av hög standard och alltid levereras i tid.

Vilken typ av översättningsrelaterade tjänster behöver du?

Eller kanske dina översättningsbehov är av mer vardagligt slag. Vi erbjuder snabba och korrekta översättningar av kontrakt, certifikat, diplom, korrespondens, etc, och kommer gärna att hjälpa dig med alla andra personliga önskemål och alla slags ytterligare översättningsrelaterade tjänster.

Varför gå in på den estniska marknaden?

En viktig orsak till att komma in på denna spirande marknad är, att om ditt företag redan är aktivt i de övriga baltiska staterna eller i Skandinavien, är Estland bara ett stenkast bort och ett enkelt sätt att snabbt utöka din verksamhet. Marknaden är liknande och konkurrensen är i allmänhet mindre än i västeuropeiska länder. På grund av den rättframma och transparenta sättet hos esterna, är det snabbt och enkelt att göra affärer i Estland och det kräver inte några avancerade förberedelser.

På fotot: Estniska fiskare provar lyckan i Emajõgi under en bro. Du kan slå vad om att han har en smartphone i fickan. Foto av Raido Vahtra ©

folk i Estland

Vad gör den estniska marknaden unik?

Om ni ännu inte är verksamma i regionen, är Estland ett utmärkt fotfäste för vidare expansion i både Baltikum och Skandinavien samt i den Europeiska unionen som helhet. Det är geografiskt väl beläget och erbjuder anslutningar till alla större europeiska nav. År 2014 blev Estland blev också det första och för närvarande enda landet i världen somt erbjuder e-hemvist. Även om e-hemvist inte kommer att ge dig estniskt medborgarskap, så tillåter det dig att snabbt starta en platsoberoende online-verksamhet (etablerande av ett företag kan fullgöras på nätet och tar mindre än en timme) och ger dig tillgång till estniska allmänna e-tjänster, inklusive nätbank, skattedeklarationer på nätet och digital dokumentsignering.

Var finns Europas Silicon Valley?

Dessutom är Estland ett av de samhällen som har digitaliserats i störst omfattning i världen, efter att ha varit det första att införa online-röstning år 2005, med en utmärkt internettäckning, och större delen av bankverksamheten bedriven helt på nätet. Tallinn, huvudstaden i Estland, kallas ofta Europas Silicon Valley och i indexet Freedom on the Net 2016 rankas Estland som främst i världen när det gäller Internetfrihet. Allt detta kombinerat gör Estland till en utmärkt plats för att göra affärer, särskilt för teknologi-, IT- och online-företag.

Vad ska man tänka på när man översätter engelska texter till estniska?

Estniska hör till den finsk-ugriska grenen av den uraliska språkfamiljen och är nära besläktat med finska och mer avlägset med ungerska och samiska språken. Även om det är ganska långt bort från de flesta andra större språk i världen, har av historiska skäl estniskan lånat kraftigt – nästan en tredjedel av sin vokabulär – från germanska språk. Således kan man finna många ord som liknar varandra i estniskan och engelskan, t.ex. ”loopima” och ”to lob”.

Hurudant är det estniska språket?

Detta kan få dig att tro att det är lätt att översätta mellan de två språken, men i verkligheten är det en komplicerad process. Trots vissa delade lexikon, är estniska ett unikt språk. Till att börja med, till skillnad från engelska, har det inte prepositioner. Istället använder estniskan ett system med 14 grammatiska kasus, med specifika ändelser, för att koda sådan information (till exempel är ”hus” ”maja” och ”till huset” är ”majani”). Estniskan har inte heller vare sig genus eller något framtida tempus, vilka istället uttrycks genom presens och lämpliga adverb. Detta och många andra egenheter gör också estniska till en stor utmaning för maskinöversättning, som i allmänhet ger absurt felaktiga resultat.

Därför, medan esterna ofta bemöter utlänningars ens någon tillnärmelsevis korrekt uttalad estniska med stor uppskattning, gäller detta tyvärr inte i näringslivet, där professionalism och korrekthet förväntas. Kombinerat med esternas stolthet över sitt nationella språk, gör det att även de minsta stavfel i annonser och pressmeddelanden ofta bemöts med löje. Däremot kan våra kunder slappna av i vetskapen om att alla våra översättare och redaktörer ständigt tillämpar den allra högsta standarden för att se till att dina estniska översättningar och texter är terminologiskt korrekta och fria från eventuella fel.

Vad mer gör det estniska språket intressant?

Estniska, liksom sitt systerspråk finska, vilket inspirerade Tolkiens Högalviska (Quenya), är ett mycket melodiskt språk. Det har totalt nio vokaler, som kan ha tre olika längder, samt några ord och fraser som är oerhört rika på vokaler. Dessa inkluderar, till exempel, ”jõeäärne õueaiamaa” (vokaler i fetstil och understrukna – 13 totalt), vilket i huvudsak betyder ”trädgård vid floden”.

Vilka är de märkligaste orden i estniskan?

Som agglutinerande språk, är det också möjligt i estniskan att sätta samman ett stort antal ord för att skapa nya, genom att konvertera föregående ord till genitiv. Ett exempel på detta, liksom den tidigare nämnda vokalrikedomen är det artificiellt skapade 17 bokstävers ordet med endast vokaler ”äiaõeoaaiaoaõieau”, vilket kan översättas till ”bönblomman från svärfars systers bönträdgårds ära”, fastän du förmodligen inte kommer att finna mycket användning för det.

Dessutom kan vissa estniska ord ha upp till fyra stycken av samma vokal i rad, vilket gör fraser som ”Kuuuurija toooo jäääärsel teeeendil” (”Månforskares nattarbete på en vägkant nära iskanten”) perfekt grammatikaliskt.

Vad säger ester om det estniska folket?

Tron, värderingarna och attityderna hos folk återspeglas ofta väl i deras idiom, ordspråk och talesätt. Således avslöjar estniskan också mycket om esterna.

Varje est känner till ordspråket ”valel på lühikesed jalad” (”lögner har korta ben”) och denna övertygelse är också uppenbar i den direkta och uppriktiga karaktären hos esterna.

När du startar affärsverksamhet i Estland kommer du förmodligen att få höra uttrycket ”kes kannatab se kaua elab” (”den som är patient ska leva länge”), och medan esterna i allmänhet förväntar sig att du skall komma i tid till möten, förstår de och accepterar att vissa saker tar tid, vilket kan göra dem mer öppna för långsiktiga investeringar. Lustigt nog betyder det estniska verbet ”kannatama” betyder både ”att ha tålamod” och ”att lida”, vilket kanske också kan förklara varför esterna så ofta är morbida och dystra.

Enligt samma modell säger esterna ofta ”hommik on õhtust targem” (”morgonen är klokare än kvällen”). I enlighet med detta är ester noggranna planerare och fattar inte viktiga beslut obetänksamt, utan föredrar att, så att säga, sova på saken. Även om, beroende på detta, grannländerna tenderar att säga något om att esterna är långsamma av naturen, insisterar esterna på att detta inte är något mindre än visdom.

Slutligen, ”rääkimine Hobe, vaikimine kuld” (”tala är silver, tiga är guld”) är något som alla kommer att lägga märke till i Estland. Esterna föredrar att lyssna i stället för att tala och kan vara skrämmande bekväma med långa tystnader. Även om man är allmänt överens om att ”küsija suu pihta ei lööda” (”man slår inte den på munnen som frågar”), nämner det senare ingenting om att inleda samtal eller ha åsikter, vilket är varför det allmänt anses vara rätt etikett att inte göra det.

Hur fastställs priset på översättningar till estniska?

Eftersom vi är en estnisk översättningsbyrå, är en av våra mest prisvärda översättningstjänster från och till estniska. Det exakta priset på översättningar beror dock på det specifika språkparet, ämnet (teknisk, juridisk, medicinsk eller annan text), volymen på översättningen (antalet ord), formatet för källtexten och den översatta texten, önskad deadline och om du behöver några ytterligare tjänster, såsom korrekturläsning, SEO-redigering, etc. Texter som behandlar mera generella vardagliga ämnen kommer att kosta mindre än tekniska och medicinska översättningar, till exempel, då vi för de senare kommer att anställa en specialistöversättare eller redaktör med lämplig akademisk bakgrund, för att säkerställa att din översättning är terminologiskt korrekt, konsekvent och finputsad. Tack vare användningen av professionell programvara för översättningar, kan vi också erbjuda regelbundna kunder rabatt på alla återkommande segment i texten.

Hur beställer jag en översättning till estniska?

För att beställa en översättning från eller till estniska, vänligen sänd en förfrågan tillsammans med den text du vill ha översatt. Om du inte kan ge oss texten vid denna tidpunkt, ange det uppskattade antalet ord. Glöm inte att inkludera funktionen för översättningen (det vill säga för vad och vem den är avsedd), önskat format för den färdiga översättningen, önskad deadline och eventuella ytterligare kommentarer. Vår projektledare kommer att ta kontakt med dig inom kort, för att ställa ytterligare klargörande frågor, om nödvändigt, eller för att ge dig en offert. Om erbjudandet passar dig, kommer vi att börja med din översättning så snart du har bekräftat det.

Vi erbjuder estniska översättningar från och till de flesta större europeiska språk (t ex engelska, tyska, franska, ryska, lettiska, litauiska, svenska). Men tveka inte att kontakta oss om ditt behov av översättning inkluderar mindre vanliga språk – vi gör alltid vårt bästa för att hitta en lösning.

Vilka andra språktjänster erbjuder vi på estniska?

Förutom översättning erbjuder vi även ett antal ytterligare estniska språktjänster, såsom korrekturläsning, redigering, SEO-redigering, copywriting, SEO-copywriting, etc. Våra korrekturläsare och redaktörer kommer att se till att din text är felfri och vi har ett antal copywriters till vårt förfogande med ett brett utbud av stilar av skrivande, beredda att ta sig an alla slags uppgifter, med erfarenhet av att sammanställa olika användarmanualer och tekniska dokument samt webbplatser och marknadsföringstexter. Våra estniska yrkespersoner talar alla estniska som modersmål och kommer att se till att din text är anpassad till den lokala marknaden och av hög kvalitet. Om du inte hittar din önskade språktjänst listad, är du välkommen att skicka oss en förfrågan och vi kommer att göra vårt bästa för att hitta en lösning på problemet.

 

Översättning estniska-svenska och svenska-estniska

Vi erbjuder översättningar estniska-svenska och svenska-estniska, estniska-engelska och engelska-estniska, samt estniska-ryska och ryska-estniska. Tveka dock inte att kontakta oss med förfrågningar om andra språkkombinationer – vi gör alltid vårt bästa för att hitta en lösning på dina översättningsbehov.

BEGÄR EN OFFERT.
FÅ VÅRT SVAR INOM BARA TVÅ TIMMAR!!

TRANSLY ÖVERSÄTTNINGSBYRÅS BLOGG

Translys blogg skrivs av vårt engagerade team av översättare, textskapare och redaktörer. Vi älskar vad vi gör.

VAD VÅRA KUNDER SÄGER OM TRANSLY

Goda översättningar kan ta din verksamhet till en högre nivå. Vi vet hur.

Tack så mycket för ert samarbete! Hittills har alla översättningar gjorts professionellt, översättarna är kompetenta och de översatta texterna, som är tekniska och svåra, är alla begripliga och korrekta. Översättarna arbetar snabbt och följer tidsfristerna, vilket är mycket viktigt för oss. Kundtjänsten är professionell och pålitlig. Priserna är också konkurrenskraftiga...

Icopal
bmigroup.com

Att arbeta tillsammans med Transly Översättningsbyrå har varit ett absolut nöje. Alla e-postmeddelanden och samtal besvaras mycket snabbt och utförligt, våra speciella önskemål har alltid uppfyllts och allt har varit förhandlingsbart. Samtidigt har översättningarna alltid varit mycket professionella och exakt i tid. Våra översättningsbehov har varit av ett särskilt specifikt tekniskt...

Nuctech
nuctech.com

Vi vände oss till Transly Översättningsbyrå för att begära en offert, eftersom vi behövde högkvalitativa och grammatiskt korrekta översättningar för vårt internationella Erasmus-projekt. Vi uppskattade omedelbart det snabba svaret, och det pris som de erbjöd verkade lämpligare än de andra erbjudanden vi fick. Översättningen gjordes noggrant...

Tallinns tekniska universitet
ttu.ee

TA KONTAKT, VI SER FRAM EMOT ATT DU HÖR AV DIG

Kom ihåg att ange din e-postadress och bifoga dina filer när du skickar in din förfrågan. Vi ser fram emot den.