fbpx
SPRÅK
MENY

Översättning till finska

Ett välmående land med en rättfram och öppen affärsmiljö – Finland kan vara en värdefull exportmarknad och våra översättningar till finska hjälper dig att få dessa nordbor att uppskatta vad du har att erbjuda.

översättning till finska

Eller exporterar ditt företag varor från Finland i stället? Här på Transly är vi alltid glada över att arbeta med översättningar som involverar vår granne på andra sidan bukten (det är Finland!). Då det finska språket är ganska likt vårt eget modersmål, estniska, är det lätt för oss att förstå det och att lära oss det, vilket även tillåter oss att hålla priserna på våra finska översättningar konkurrenskraftiga.

I vår översättningsbyrås team ingår ett antal begåvade finska översättare, som är djupt engagerade i att erbjuda våra kunder snabba, korrekta och finputsade finska översättningar, oavsett om det är från eller till engelska, estniska eller andra språk.

Hur starkt är det finska språkets inflytande?

Det finns nästan 5 miljoner finskspråkiga i Finland. Dessutom finns det totalt cirka en miljon finskspråkiga i Sverige och nordvästra Ryssland (Karelen). Det finns också finska diaspora, dvs minoriteter som bor i utlandet, i Estland, Norge, USA, Ryssland och Kanada. De flesta finnar talar acceptabel engelska och deras andra språk är ofta svenska.

Eftersom det finska språket inte är bland de mest talade språken ​i världen och många finnar talar engelska, är det kanske inte absolut nödvändigt att översätta din webbsida, produktinformation, marknadsföringsmaterial, etc. till finska. Undantaget är, naturligtvis, om Finland är en av dina viktigaste exportmarknader, i vilket fall det bara inte finns någon väg runt det. Lyckligtvis, hos Transly, är ditt säljmaterial och dina produktkataloger i rätta händer.

Vad gör det finska språket intressant?

Den närmaste levande släktingen till finska är estniska, med vilken det delar många egenheter. Som på estniska finns det inget grammatiskt genus på finska, eller någon speciell form för att beteckna framtiden. Finskan har 15 kasus, vilket är ett mer än estniskan. Det finska språket uttalas också exakt som det står skrivet (till skillnad från t ex engelska eller franska).

Ett av de längsta orden på finska är “lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas”, vilket betyder “student vid en statlig försvarsskola som studerar för att bli en assisterande mekaniker för turbinmotordrivna jetplan”. Entusiaster för finska tungvrickare kommer utan tvekan att inkludera “hyppytyynytyydytys“, som betyder “tillfredsställelsen av att hoppa på en studsande kudde”. Och många vet vad som kanske är världens längsta palindrom: ”saippuakivikauppias”, som betyder ”försäljare av kaustiksoda”.

Vilka är de roligaste uttrycken på finska?

Finnarnas nyckfulla humor har berikat det finska språket med ett antal färgstarka uttryck. När finnarna har bråttom, säger de “juosta pää kolmantena jalkana”, som betyder “att springa medan du använder huvudet som ett tredje ben”. Om finnarna ifrågasätter någons mentala hälsa, säger de “Olla kaikki Muumit laaksossa?”, som direkt översätts till “Är alla Mumin i dalen?”. När finnarna är på dåligt humör, sägs de vara “kuin perseeseen ammuttu Karhu”, det vill säga “som en björn skjuten i baken”. Många lingvister kommer att njuta av det finska uttrycket “Vihdoin vihdoin vihdoin”, vilket kan översättas till “jag piskade mig slutligen med en bastukvast”. Och det finska ordet för pedant är “pilkunnussija”, vilket fint uttryckt översätts till “en person som har samlag med kommatecken”.

Vad bör man tänka på när man kommer in på den finska marknaden?

Tack vare en hög levnadsstandard och en ärlig affärskultur, kan Finland vara en mycket attraktiv exportmarknad. Här är några kännetecken för finländare, som är värda att ta hänsyn till när du kommer in på den finska marknaden.

  • Finländsk affärskultur präglas av individualism och självständighet. Finländarna är självständiga som anställda och experter värderas högt.
  • Platta organisationsstrukturer och team utan ledare är vanliga. Finska företag präglas av ett mjukt ledarskap, fördelning av makt mellan alla gruppmedlemmar, och en atmosfär vari varje anställd värderas och respekteras.
  • Förändringar genomförs långsamt. I Finland kan reformer och utveckling ofta ta år, eftersom ledarna är extremt försiktiga med att göra förändringar och varje risk noggrant vägs.
  • Organiseringen av arbetet är systematisk. Finländarna är noggranna planerare och följer gemensamt överenskomna procedurer. Anställda arbetar sällan övertid, möten skjuts aldrig upp, arbete levereras i tid och överenskommelser fixeras i skrift.
  • Finländarna är tysta och reserverade och förblir alltid artiga. Känslor hålls i schack på jobbet. Gruppmedlemmar är respektfulla mot varandra. Ledare är stödjande och respektfulla mot sina underordnade.
  • Anställningsförhållanden skapas med försiktighet, eftersom det är mycket svårt att avskeda arbetare i Finland. Uppmärksamhet och djupt övervägande används också när man bildar partnerskap.

Vad bör man tänka på när man beställer en översättning till finska?

Vår översättningsbyrås översättningar till finska är utförda av erfarna översättare och i allmänhet redigerade. Vid beställning av en översättning till finska, bör man tänka på att den kan ta lite längre tid än våra engelska eller ryska översättningar. Detta beror främst på det faktum att processer som involverar noggranna och stressfria finska översättare och redaktörer helt enkelt är något längre. Trots detta är våra kunder alltid nöjda med våra finska översättningar, eftersom de systematiskt tänkande, skarpsinniga och dubbelkontrollerande finska redaktörerna konsekvent garanterar kvalitetsöversättningar.

Hur fastställs priset på översättningar till finska?

Våra översättningar till finska är prissatta högre än till engelska eller ryska. Detta beror på det faktum, att det helt enkelt finns färre finska översättare tillgängliga för oss än för engelska eller ryska. Priset påverkas också av den högre levnadsstandarden i Finland. När man arbetar med översättare och redaktörer som bor i Finland(vilket är bäst vid översättning till finska), förväntar de sig högre lön än de som bor i länder där inkomstnivån är lägre. Prisnivån för översättningar från finska är dock i allmänhet jämförbar med den från engelska eller ryska, men det exakta priset beror på det specifika språkparet. Hursomhelst, vi försöker alltid att hitta ett sätt att erbjuda rabatter till stamkunder.

Skapande av finskspråkigt innehåll och textredigering - vad ska man tänka på?

Vi arbetar med talangfyllda finska copywriters och har skapat innehåll på finska åt våra kunder inom ett antal ambitiösa projekt. Copywriting på finska är lämplig för dig om din marknadskommunikation enbart riktas mot den finländska marknaden.

Men om du också är aktiv på den estniska eller engelskspråkiga marknaden, kan vi i allmänhet erbjuda billigare skapat innehåll på estniska eller engelska, som sedan kan översättas och anpassas till den finländska marknaden för en lägre totalkostnad. Vi tillhandahåller också textredigering av texter på finska. För detta använder vi en finländsk redaktör som talar finska som modersmål eller andra språk. Om du har tvivel om kvaliteten på din finska text och vill ha den kontrollerad av en finsk redaktör, kontakta oss och vi kommer att ge dig ett utmärkt erbjudande.

Hur beställer jag en översättning till finska?

För att beställa en översättning, vänligen sänd oss ett e-mail tillsammans med den text du vill ha översatt. Om du inte har möjlighet att leverera texten vid denna tidpunkt, vänligen ange det ungefärliga antalet ord som skall översättas. Dessutom kan du lägga till information om källspråket och målspråket, önskad deadline, funktionen för översättningen och önskat format för den färdiga översättningen. Vi återkommer till dig så snart som möjligt, oftast efter så lite som en timme, och kommer att skicka en offert baserad på de uppgifter du har lämnat. Om du är nöjd med erbjudandet, kommer vi att börja översätta din text omedelbart. Vår byrås översättare gör alltid sitt bästa för att se till att din översättning är språkligt korrekt, terminologiskt korrekt och ett nöje att läsa.

Översättning finska-svenska och svenska-finska

Vi erbjuder översättningar finska-svenska och svenska-finska, finska-estniska och estniska-finska, finska-engelska och engelska-finska, samt finska-ryska och ryska-finska. Tveka dock inte att kontakta oss med förfrågningar om andra språkkombinationer – vi gör alltid vårt bästa för att hitta en lösning på dina översättningsbehov.

BEGÄR EN OFFERT.
FÅ VÅRT SVAR INOM BARA TVÅ TIMMAR!!

TRANSLY ÖVERSÄTTNINGSBYRÅS BLOGG

Translys blogg skrivs av vårt engagerade team av översättare, textskapare och redaktörer. Vi älskar vad vi gör.

VAD VÅRA KUNDER SÄGER OM TRANSLY

Goda översättningar kan ta din verksamhet till en högre nivå. Vi vet hur.

Tack så mycket för ert samarbete! Hittills har alla översättningar gjorts professionellt, översättarna är kompetenta och de översatta texterna, som är tekniska och svåra, är alla begripliga och korrekta. Översättarna arbetar snabbt och följer tidsfristerna, vilket är mycket viktigt för oss. Kundtjänsten är professionell och pålitlig. Priserna är också konkurrenskraftiga...

Icopal
bmigroup.com

Att arbeta tillsammans med Transly Översättningsbyrå har varit ett absolut nöje. Alla e-postmeddelanden och samtal besvaras mycket snabbt och utförligt, våra speciella önskemål har alltid uppfyllts och allt har varit förhandlingsbart. Samtidigt har översättningarna alltid varit mycket professionella och exakt i tid. Våra översättningsbehov har varit av ett särskilt specifikt tekniskt...

Nuctech
nuctech.com

Vi vände oss till Transly Översättningsbyrå för att begära en offert, eftersom vi behövde högkvalitativa och grammatiskt korrekta översättningar för vårt internationella Erasmus-projekt. Vi uppskattade omedelbart det snabba svaret, och det pris som de erbjöd verkade lämpligare än de andra erbjudanden vi fick. Översättningen gjordes noggrant...

Tallinns tekniska universitet
ttu.ee

TA KONTAKT, VI SER FRAM EMOT ATT DU HÖR AV DIG

Kom ihåg att ange din e-postadress och bifoga dina filer när du skickar in din förfrågan. Vi ser fram emot den.